Print

University of California, Los Angeles

Af Nete Lyndgaard, DAF 2015-2016

Når solen altid skinner

Det er mærkelig at tænke på, at det allerede er et år siden jeg begav mig ud på mit livs rejse, selvom det blot var en enkelt billet til Los Angeles, Californien. Det var mit første besøg i Californien, så jeg havde absolut ingen ide om, hvad der ventede mig, men jeg havde masser af forventninger, særlig til solskin, strand og palmer. Selvom Los Angeles var anderledes end jeg havde regnet med, så indfriede byen alle mine forventninger og mere til. Der er ingen tvivl om, at året der nu er gået i Los Angeles, på absolut mest godt men også på lidt ondt, har været det bedste år i mit liv.

Året handlede selvfølgelig mest om uddannelse idet jeg var taget afsted for at studere en LL.M. (Masters of Law) på UCLA School of Law. Jeg læste en LL.M. med specialet Entertainment, Media and Intellektuel Property Law. Jeg havde egentlig planlagt en lidt anden retning, men der var nogle fag, som alligevel ikke blev udbudt. Men da jeg bl.a arbejder med immaterielle rettigheder som advokat i Danmark, så det var i høj grad relevant for mig og samtidig sjovt at afprøve nogle nye faglige områder såsom Entertainment Law. UCLA School of Law er særlig kendt for deres fag indenfor Entertainment og både professorerne samt flere gæsteforelæsere var dybt inde i kernen af Hollywood, hvilket gav et interessant indblik i en meget anderledes branche og bød på gode historier, som man ikke ellers har mulighed for at læse sig til i sladderbladene. Personlig var jeg mest glad for Media Law fordi det dækkede nogle meget aktuelle emner om ytringsfrihed, persondata og whistleblowers mv. Det viste sig, at der er meget forskel på hvordan vi i Danmark og USA værdsætter vores ytringsfrihed og vores ret til privatliv. Som et lille sidespring havde jeg Food Law, men det var faktisk et af de bedste fag fordi Californien er et utrolig interessant sted rent kulinarisk og pga. klimaet er det det sted i verden, der bliver produceret mest mad. Det betyder også, at Californien faktisk er meget foran med deres lovgivning på fødevarer området, endda mere foran end Danmark på visse områder.

UCLA er et kæmpe campus men for mit vedkommende var jeg hovedsagligt på ”law school” som var overskuelig. Selve faciliteterne og undervisningslokalerne var ikke noget at prale af, og som så mange andre steder skulle man have sweater med for at opholde sig på biblioteket med alt for meget A/C. Desværre var der en tydelig opdeling mellem internationale studerende og de amerikanske studerende. Så det var kun når man havde et fag med et mindre antal elever, at man faldt i snak med de amerikanske studerende og så selvfølgelig lidt til torsdagsbaren. Men overordnet er studiemiljøet på UCLA rigtig godt, og der er masser af ting, man kan foretage sig og involvere sig i – sport, politik, religion eller velgørenhed – der er noget for enhver. Derudover er der et hav af faglige seminarer og debatter på campus, som man gratis kan deltage i, og som ofte også byder på gratis frokost eller fyraftensdrinks. Hvis man blot er åben og har mod på at springe ud i noget nyt, så behøver man ikke at sidde hjemme en eneste dag i sin sikkert alt for dyre bolig. Jeg boede i ”graduate housing” off-campus men som stadig var tæt på campus og som man meget belejligt kunne komme til med campus shuttle, som kørte lige til døren. Det var ikke billigt, men for LA var det ganske rimeligt og utrolig nemt, fordi der var sørget for alting og man kunne få hjælp til stort set alt.

Westwood Village, som UCLA campus ligger op til, er ikke det hippeste eller mest spændende område i LA, men det ligger i god afstand til stranden ved Santa Monica og Venice på den ene side, og Beverly Hills og West Hollywood på den anden side. Det er i øvrigt muligt at komme rundt uden bil, men uanset hvad skal man have et transportbudget til at køre med Über eller Lyft (konkurrent til Über). Så hvis ikke man har bil, skal man vænne sig til at lade sig blive kørt rundt, hvilket er ganske billigt, ellers er man begrænset, for offentlig transport er meget upraktisk og ikke mindst langsommelig. LA er en kæmpe by med masser af små finurlige bydele og det er en del af LA pakken og det der gør byen fantastisk, så man skal opleve dem alle sammen. Personligt var jeg meget glad for at have en bil. Der kommer i øvrigt flere og flere cykel muligheder, så det kan godt betale sig at investere i en cykel til de mindre ture. På grund af trafikken, så har man god mulighed for at komme frem lige så hurtigt på cykel på trods af, at det er mange kilometer. Men pas for gud skyld på.

Til slut vil jeg gerne sige mange tak til Danmark-Amerika Fondet for legatet, som virkelig har gjort en forskel. Uddannelse i USA er dyrt og LA er ikke mindst en meget dyr by. Det er dog absolut det hele værd, også pengene, og jeg ville meget gerne tage et år mere hvis jeg kunne. Jeg tog afsted for uddannelse, og det har jeg fået, men meget mere end hvad jeg har diplom på. Jeg tror ikke, der findes noget diplom på alt det, jeg har lært om livet og om mig selv dette år i Los Angeles, men jeg vil aldrig glemme det og vil tage det med mig resten af livet.