Print

University of California, Los Angeles

Af Tina Buur Johnsen, DAF 2014-15

At bruge et år på at læse en LL.M. på UCLA er uden tvivl den bedste beslutning jeg nogen sinde har taget. Det har overgået alle mine forventninger og har været det sjovest, mest udfordrende, mest fantastiske år. Min opfordring til alle er at gøre det – hvis det overhoved er muligt – gør det. Det er en oplevelse som ingen anden og noget der vil forandre dig for altid.

Vejr, vind og Los Angeles

Ved første møde er Los Angeles et stort sted og den føles umiddelbart meget uoverskuelig. Størrelsen gjorde, at jeg meget hurtigt droppede ideen med at gå rundt, da afstanden typisk er for stor. Der er offentlig transport, men med undtagelse af The Big Blue Bus, vil jeg ikke mene offentlig transport er en reel mulighed.

Fra LAX går der en shuttle bus, the FlyAway, direkte til Westwood, hvor UCLA Campus ligger, og hvor en del af Graduate Housing også findes. Det er relativt billigt sammenlignet med andre muligheder, og det fungerer ret fint. Man kan ikke betale med kontanter, men de accepterer udenlandske kreditkort.

Selve UCLA campus er ”vokset sammen” med et lille, men meget fashionabelt område af Los Angeles, der hedder Westwood Village. Jeg valgte at bo i nogle af de lejligheder som UCLA har i Westwood til graduate studerende, som ligger i et ”gated community” hvor der udelukkende bor graduate studerende. Der er en enormt hyggelig stemning i Westwood, men det er tydeligt at campus er meget tæt på, og der er altid mange collegestuderende i byen. Det er ikke usædvanligt at opleve filmpræmiere med rød løber, afspærringer og sikkerhedsvagter i den lokale biograf (der reelt set består af to biografer), ligesom der fra tid til anden foregår filmoptagelser på selve campus området.

I de 11 måneder jeg var i Los Angeles regnede det 5 dage, og vi havde 2-3 mindre jordskælv. Det er en jordskælv zone, så faktum er, at der er jordskælv. Det er en meget mærkelig fornemmelse når jorden flytter sig på en måde man ikke forventer, men heldigvis oplevede jeg ikke nogle større af slagsen. For så vidt angår regnvejr er det meget underholdende at se hvordan ægte angelinos takler regnvejr – særlig når de kører bil. Det er meget tydeligt at se, at det absolut ikke er en hverdagsbegivenhed, og som sådan går trafikken nærmest helt i stå når det regner.

Fritid, sport og socialt

Los Angeles har p.t. ikke noget football hold, men det har både UCLA og USC, så der er godt gang i rivaliseringen når de to hold møder hinanden én gang om året. UCLA spiller deres hjemmekampe i ”the Rose Bowl”, hvor der kan være lige omkring 90.000 mennesker, og det er en meget speciel oplevelse at se stadium fyldt hver gang UCLA spiller hjemme kampe.

UCLA er også kendt for deres basketball hold, der spiller hjemme i Pauley Pavilion, som ligger på campus området. Det er de eneste to sportsgrene, hvor man som udgangspunkt skal købe billet til UCLAs kampe. Som studerende er der mulighed for at købe et ”bruin pass”, der giver adgang til samtlige hjemmekampe. Det er ikke specielt dyrt, og hvis man er bare lidt sportsinteresseret eller gerne vil opleve amerikansk sportsånd, så er det absolut pengene værd.

Derudover er der et væld af andre muligheder for at se professionel sport i Los Angeles. Los Angeles Kings (NHL), Los Angeles Clippers (NBA), Los Angeles Lakers (NBA) og Los Angeles Dodgers (MLB) hører alle hjemme i Los Angeles. Derudover spiller Los Angeles Angles of Anaheim (MLB) og Anaheim Ducks (NHL) i Anaheim, der ligger ca. 1 times kørsel syd for Los Angeles, vel at mærke, uden trafik. At tage ind og se professionel sport på det niveau, uanset om man ellers er sportsinteresseret eller ej, er en helt særlig oplevelse. Kings, Clippers og Lakers spiller alle 3 i Stapels Center, der ligger i downtown, i et område der hedder ”LA Live”. Det er også i det område mange prisuddelinger og koncerter foregår. Det er i et vist omfang muligt at komme helt tæt på diverse awardshows. Jeg var bl.a. inde og se People’s Choice Awards, der blev holdt i Nokia Theatre (en del af LA Live). Det var en virkelig underholdende aften, hvor vi virkelig fik lov til at være en del af det stjernestøv som Los Angeles er kendt for.

En ting ved Los Angeles, der er helt særligt og som mange besøgende helt uforståeligt overser, er stranden. Santa Monica og Venice er de to strande tættest på Westwood, og man kan foretage sig ALT. Der er mulighed for at leje cykler, rulleskøjter, surfbræt, buggi board, solparasoller, volleyballs – absolut alt. Det er fuldstændig som man husker det fra Baywatch, inklusiv livredere i orange shorts.

De amerikanske studerende har typisk arbejdet et par år mellem college og law school, så de fleste er midt 20erne, med naturlige udsving til begge sider. I starten kan det godt virke lidt svært at møde de amerikanske studerende, men min erfaring er, at det kommer helt af sig selv, særligt hvis man har nogle af de mindre fag. En anden mulighed er at deltage i Bar Review hver torsdag, hvilket i al sin enkelthed er en traditionel fredagsbar – men om torsdagen. Det plejer at være meget hyggeligt, og lokaliteten flytter hver uge, så man får set nogle forskellige steder og mødt nogle søde mennesker.

Universitet og undervisningen 

UCLA er en public school og en del af University of California der består af 10 forskellige universiteter rundt omkring i Californien. 

Niveauet på undervisningen afhang meget af hvilken underviser, der har det pågældende hold. Jeg valgte fag udelukkende efter interesse, hvilket nok har betydet, at jeg ikke generelt syntes undervisningen var hårdt arbejde. Nogle undervisere brugte Sokrates metoden hvor de ”slår ned” på de studerende i undervisningen. Det er på ingen måde så slemt som det lyder, og man vender sig hurtigt til det. Jeg oplevede ikke nogle professorer der havde til formål at udstille studerende der ikke havde forberedt sig, men hvis en %-del af ens final grade afhænger af klasse deltagelse, så kommer man ikke langt med at møde op uforberedt.

Eksamenerne er noget anderledes fra hvad jeg kendte hjemmefra. En stor del af mine eksamener var multiple choice, hvilket i starten var noget af en udfordring. Der var typisk 2-3 svarmuligheder (ud af 5 mulige), der til forveksling lignede hinanden, hvilket gjorde det meget vigtigt at læse samtlige svarmuligheder igennem og kende de små nuancer. Fordi USA er et common law land, var der også mange spørgsmål der omhandler domme, og hvis man hurtigt lærer at lave gode ”case briefs” som kan bruges til eksamens læsningen, er det en stor fordel.
Det er ikke nogen særskilt karaktergivning for internationale studerende. LL.M. studerende har de samme fag, på de samme hold, med de samme eksamener, som de amerikanske studerende. Man får typisk lidt mere tid (mener det er 20 min pr. time) mere end de amerikanske studerende, men den ”curve” man bedømmes på er den samme.

Det er muligt at læse på UCLA uden at vælge en specialisering, men personligt valgte jeg specialisere mig i Entertainment, Media, and Intellectual Property Law, hvilket er et program UCLA er meget kendt for. Der er en del af underviserne på de fag der hører under specialiseringen der er ”industry people”, hvilket blot betyder at de er kendte navne indenfor deres område. Der er også mulighed for at deltage i diverse clinics eller følge fag på andre af universitets schools, hvilket jeg synes var super gode oplevelser begge to. Personligt valgte jeg at følge et fag på Anderson School of Management, og da mange af de studerende på Anderson er MBA studerende, gav en lidt anden synsvinkel og tilgang til undervisningen. Det er dog kun muligt at tage fag på de andre skoler i deres efterårs og vinter semesteret, da de fleste af de andre relevante schools har tri-mester, mens law school har semester.

Planlægning

Jeg startede min planlægning ca. 1 år inden jeg tog af sted. Det tager længere tid end man forventer, så jeg vil anbefale at man starter selve ansøgningsprocessen senest 9 måneder inden man gerne vil af sted. De fleste amerikanske law schools kræver, at man benytter sig af en særlig service (mener den hedder LSAC) enten til selve ansøgningen, eller som minimum til at godkende dokumenter. Det er smart i den forstand at alle original dokumenter blot skal sendes til én adresse, der så står for at videresende dokumenterne til de relevante law schools, men det betyder også at der kommer et ekstra tidselement ind i forbindelse med ansøgningerne.

Budgettet er nok den vigtigste del af planlægningen, da det af naturlige årsager kan have meget stor betydning. En ting at huske når man læser i udlandet er, at medmindre man overfører samtlige ens midler på én gang, så er der en risiko for, at valuta kursen ændre sig. Det gjorde den for mig mens jeg var i USA, idet kursen steg betragteligt mens jeg var af sted, hvilket havde en ubehagelig indflydelse på det budget jeg havde lagt hjemmefra.

Sammenfatning

Mit år i Los Angeles har været det bedste år i mit liv. Los Angeles er et fantastisk sted og UCLA er helt uden sammenligning.

Fagligt føler jeg, at det har været en god investering. Jeg har lært meget, både om de faglige områder der interesserer mig, men også helt basalt om det amerikanske retssytem og hvordan federal og state jurisdiction spiller sammen. Men mest af alt, har jeg lært meget på det personlige plan. Jeg har haft 11 måneder, hvor jeg ærligt kan sige, at jeg har været glad hver eneste dag. Jeg har mødt nogle utrolig søde mennesker og haft muligheden for at udfordre mig selv fagligt, personligt og fysisk (outdoor living er en livsstil).

Jeg kan kun anbefale alle at tage ud og læse, og særligt tage til Californien. Los Angeles er virkelig et dejligt sted at bo og læse, og hvis du får muligheden for at tilbringe mere end en kort ferie der, så vil du opdage hvorfor det er så svært at tage derfra.