Print

 The New School for Social Research, New York

Af Sara Wilkins Kristensen, Fulbright 2013-14

Jeg vidste nok ikke helt, hvad jeg gik ind til, da jeg for snart to år siden besluttede mig for at studere i New York. Jeg vidste, at jeg som journaliststuderende ville vide mere; at jeg havde brug for akademisk ballast og et større internationalt perspektiv. Jeg vidste også, at New York var byen, jeg helst ville være og lære i. Men det var først hen ad vejen, at det gik op for mig, hvor ubeskriveligt meget – mere end jeg nogensinde havde troet – mit år i New York har betydet for mig og rykket ved mig, som menneske og som journalist.

En uendelig to do-liste
Det tager tid at planlægge et års studier i New York, og selvom jeg gik i gang et års tid i forvejen, føltes det ofte som om, at min to do-liste voksede sig større dag for dag. TOEFL-testen, optagelsesbrevene, udlandsstipendiet, anbefalingerne, legathåndbogen, visum-ansøgningen, visum-samtalen, forhåndsgodkendelserne osv. osv. Jeg var specielt bekymret for min økonomi og derfor dybt taknemmelig for den gavmilde støtte, jeg modtog fra Danmark Amerika-Fondet. Legatet betalte for en stor del af min tuition og med hjælp fra en række andre fonde (jeg nærstuderede Legathåndbogen og søgte stort set alt det, jeg var egnet til), lykkedes det at skrabe nok penge sammen til skole, bøger, mad, bolig osv. Det hjalp helt sikkert også, at jeg blev optaget i Bikubenfondens Academic Guest House – et hus for danske studerende i New York – hvor den lave husleje gav ekstra, tiltrængt luft i budgettet.

Hvad synes du?
Da jeg endelig krydsede Atlanten sidste sommer, var jeg fuld af forventninger til mit nye liv i New York. Jeg skulle studere Liberal Studies på The New School og vidste derfor, at jeg havde mulighed for at kombinere fag på tværs af universitetet, så jeg kunne specialisere mig i min journalistiske passion og én af verdens største udfordringer: Den voksende sociale ulighed. Jeg vidste også, at jeg som studerende på The New School ville opnå en nuanceret sociologisk og politisk forståelse for denne ulighed på et højt akademisk niveau i et inspirerende studiemiljø, der på mange måder er unikt i forhold til uddannelserne herhjemme. Men jeg var spændt på, om jeg – med min baggrund i journalistik – kunne skrive akademiske opgaver efter amerikanske standarder; om jeg kunne følge med i teoretiske diskussioner om filosoffer som Kant og Hegel osv. Det kunne jeg dog, og min oplevelse på The New School var generelt, at – selvom læsebyrden var større end jeg er vant til herhjemme – så var kravene til opgaverne mindre stringente, og mit indtryk var, at der hos mine professorer blev sat pris på kreativitet og på at have en anderledes, ikke-konservativ tilgang til undervisningen og opgaverne.

Mine professorer var desuden interesserede i at høre mine holdninger til de forskellige emner, vi studerede, og det kom bag på mig. Som journalist er jeg vant til, at det er historien, og ikke min personlige mening, der er vigtig og relevant, men på The New School blev jeg tvunget til at tage subjektiv stilling til læsestoffet, og det var utroligt lærerigt. Desuden var timerne i høj grad diskussionsbårne, og mundtlig deltagelse var derfor en vigtig del af ens karakter, så det tvang mig til at være mere aktiv, hvilket gjorde timerne meget sjovere og mere interessante.

”Paradise on Earth”
Jeg opdagede også, at min danske baggrund var noget af en conversation starter. Mine professorer og mine medstuderende var generelt vildt begejstrede for Skandinavien og spurgte meget interesserede ind til velfærdsstaten og livet i Danmark. Én af dem udbrød sågar, at jeg jo kom fra ”Paradise on Earth.” Det overraskede mig, specielt fordi jeg – ret fordomsfuldt – havde forventet, at nogle amerikanere ville forveksle Danmark med Sverige og den slags. Men jo længere tid, man bor i New York, jo mere forstår man begejstringen for et samfund, der tager hånd om de svageste. For det er svært at komme uden om den store sociale ulighed, der findes i byen, og som man møder hver gang, man går på gaden eller tager metroen. Man forstår hurtigt, hvor privilegeret man er, og at ens egen oplevelse af New York – en fantastisk by med uanede muligheder – er langt fra virkeligheden for mange af byens indbyggere.

Man kan dog ikke undgå at blive forelsket i det helt særlige liv, der findes i en by som New York med al dens diversitet og imødekommenhed. Som journaliststuderende var det vildt inspirerende at møde journalistiske idoler, besøge New York Times og deltage i foredrag om journalistikkens fremtid med nogle af de medier og journalister, der er mest nytænkende og kreative i dag. Jeg er blevet udfordret på mange af mine tanker omkring journalistik og samfundet i det hele taget, og det har givet mig et langt større perspektiv på min branche og dens fremtidige udfordringer, og gjort mig klogere på mig selv og det, jeg vil med min journalistik.

Mit livs investering
Studieopholdet på The New School har uden tvivl været alle pengene og papirarbejdet værd, og jeg er overbevist om, at mine studier og mit liv i New York bliver en stor styrke i mit fremtidige arbejde som journalist. Jeg tror på, at dybdegående kvalitetsjournalistik er vejen frem i en (medie) verden, der løber stærkere og stærkere, og mit studieophold på The New School har givet mig de bedste forudsætninger for at leve op til dette.

The New School har tilbudt mig et Fellowship, så jeg kan afslutte min kandidatuddannelse derovre i maj 2015, og Fulbright sponsorerer derfor også mit år to i USA. Det er en fantastisk gave, der vil klæde mig endnu mere på til at skrive de historier, jeg drømmer om; de historier der reelt rykker ved noget og gør en forskel. Derfor er jeg ubeskriveligt glad og taknemmelig for den støtte, jeg har modtaget fra Danmark-Amerika Fondet.