Praktik

Overvejer du at tage i praktik i USA, skal du have et praktikvisum. Det er ikke tilladt at rejse ind på turistvisum selvom det kun er for tre måneder og ikke er lønnet. Lige meget hvor lang tid du skal i praktik, og lige meget om stillingen er lønnet eller ulønnet, SKAL du have et visum. Processen kan virke langsommelig og kompliceret, men vi har sammenfattet processen her:

Når du skal i praktik, skal du:

  • Få en aftale på plads med et praktiksted i USA
  • Finde en amerikansk visumsponsor, der kan udstede de dokumenter du skal bruge for at kunne ansøge om visum på Den amerikanske Ambassade. Selvom du ikke har aftalen med praktikstedet på plads, kan du godt begynde at undersøge amerikanske visumsponsorer.

 

Når du har fået en aftale på plads med et praktiksted i USA, skal du finde og kontakte en amerikansk visumsponsor, der kan sætte processen i gang, så du kan få dit visum til praktikopholdet.

Det er meget vigtigt at have det rigtige visum til formålet, og det får du kun gennem en amerikansk visumsponsor, som er en organisation der er godkendt af U.S. State Department til at udstede de dokumenter, du skal bruge for at ansøge om visum. Du kan finde en liste over visumsponsorer her (hyperlink). Vi har tidligere samarbejdet med the American Scandinavian Foundation, som er en godkendt visumsponsor, om et praktikprogram til danske studerende. Du finder ASFs hjemmeside her (hyperlink).

Processen for at udstede visumdokumenter tager normalt 2-3 måneder, så det er en god ide at gå i gang, så snart du har en aftale med dit praktiksted på plads.

Du vil ofte kunne udfylde et online ansøgningsskema til visumsponsoren, og derefter vil processen blive sat i gang. Visumsponsoren skal godkende, at du lever op til de krav, der er til dig som intern/trainee, og at praktikstedet lever op til de krav, der er til det, bl.a. ser de på hvor meget du skal arbejde, at arbejdsopgaverne er studierelevante osv.

Din visumsponsor udsteder en praktikplan – DS-7002 (Training/Internship Placement Plan) – som både du og praktikstedet godkender og underskriver, og visumsponsoren vil derefter kunne udstede din DS-2019 (Certificate of Eligibility for Exchange Visitor (J-1) Status) hvorpå dit SEVIS-nummer står, og du vil nu kunne booke en tid til dit visuminterview på Den amerikanske Ambassade.

Det visum du skal have til dit praktikophold er et J1-visum, exchange visitor-visum. Reglerne for J-1 visum hviler på den amerikanske uddannelsesmodel, og det kan give problemer for studerende på erhvervsuddannelser i Danmark. Hvis du ikke har taget en gymnasial eksamen, inden du er startet på din erhvervsuddannelse, kan det være meget svært at kvalificere til et J-1 visum.

For at du kan få et visum til praktikophold i USA, kræver det, at du enten er:

  • studerende eller er blevet færdig med en videregående uddannelse indenfor de sidste 12 måneder (intern)

eller

  • færdiguddannet og har mindst et års arbejdserfaring indenfor dit studiefelt. Hvis du ikke har en videregående uddannelse, men har mindst fem års arbejdserfaring indenfor dit felt, så kan du også kvalificere til et J-visum (trainee).

 

Nedenfor finder du de relevante visumkrav til virksomheden:
  • Virksomheden skal have et Employer Identification Number (EIN).
  • Virksomheden skal have en amerikansk forsikring som dækker de ansatte, om end ikke nødvendigvis praktikanten, og som lever op til den enkelte delstats regler.
  • Virksomheden skal have en amerikansk adresse og et fysisk kontor i USA.
  • Virksomheden skal udfylde og underskrive en Trainee/Internship Placement Plan (en DS-7002).
  • Virksomheden skal have tilstrækkelige ressourcer til vejledning og opsyn af dig under praktikopholdet.
  • Hvis virksomheden har under 3 millioner dollars i indtægter om året eller mindre end 25 medarbejdere, så skal de have et såkaldt ”site-visit” af visumsponsoren. Hvis visumsponsoren ikke har arbejdet med virksomheden før, vil de sandsynligvis også foretage et ”site-visit”.
Nedenfor finder du de relevante krav til dit praktikophold:
  • Du skal arbejde minimum 32 timer om ugen.
  • Dine arbejdsopgaver skal være studierelevante.
  • Du må max lave 20 procent kontorarbejde (kopiering, arkivering, receptionistarbejde).
  • Du må ikke have nogen patientkontakt (hverken med mennesker eller dyr).
  • Du må ikke arbejde med børn under 8 år.
Forsikring

Forsikring i USA er meget anderledes end i Danmark og de arbejdsretslige krav til hvordan en arbejdsgiver skal forsikre sine medarbejdere (hvorunder også hører praktikanter, da der er tale om kontraktlignende forhold) varierer fra delstat til delstat i USA. Da erstatningskrav i USA samtidig er kendt for at være meget høje og retssager dyre, er det ikke muligt at få et dansk forsikringsselskab til at tegne en forsikring for den enkelte praktikant, der dækker fuldstændigt under praktikken.

Vi opfordrer dig til at kontakte din amerikanske arbejdsgiver, så du ved, om du eventuelt er dækket af arbejdsgivers forsikring i forbindelse med din praktik og i positiv fald, hvad dækningen består af. Det er nødvendigt, at du tager stilling til, om du vil risikere at tage i praktik i USA på baggrund af den forsikringsdækning, du har via rejseforsikringen og eventuel tillige via din amerikanske arbejdsgiver. Det er alene dig selv, der kan bedømme, om du vil acceptere at tage af sted på disse vilkår. I så fald er ansvaret dit eget.

Et godt tilbud til studerende kan findes på www.studenterforsikring.dk.

Pris

Prisen for et J1-visum til dit praktikophold er:

  • USD 180 til SEVIS-gebyr
  • USD 160 i administrationsgebyr til ambassaden til udstedelse af visum i dit pas
  • Gebyr til visumsponsor. Dette kan variere fra sponsor til sponsor, og afhænger også nogle gange af, hvor længe du skal være i praktik.

 

Praktik i USA - trin for trin

1. Du finder en praktikplads i USA og får godkendt denne på dit danske studie, hvis påkrævet

2. Du kontakter en visumsponsor i USA, der herefter vil undersøge, om du og dit praktiksted lever op til visumkravene (denne proces kan tage op til 2-3 måneder)

3. Visumsponsor udsteder en praktikplan (DS-7002), som både dit praktiksted og du skal godkende og underskrive

4. Visumsponsor udsteder DS-2019 med dit SEVIS-nummer, som er det dokument, du skal bruge, for at kunne booke tid til visuminterview på Den amerikanske Ambassade i København

5. Du går ind på Den amerikanske Ambassades hjemmeside og udfylder en DS-160, som er din visumansøgning til ambassaden. Her betaler du desuden gebyr for dit visum på $160, og du kan derefter booke tid til visuminterview

6. Du tager til interview på Den amerikanske Ambassade

7. Du får dit pas retur efter 3-5 hverdage

8. Du kan nu booke flybillet og rejse ind i USA i op til 30 dage før, dit praktikophold starter. NB: Du må ikke ankomme senere end den dato, der står på din DS-2019.

Efter dit ophold vil du med et J1-visum kunne opholde dig i USA i op til 30 dage efter dit visum udløber.

OBS: Hvis du modtager offentlige midler (fx SU) mens du er i USA på et J1-visum, vil du blive underlagt the Two Year Home-Country-Physical-Requirement, efter hjemkomst til Danmark. Det betyder, at du skal bevise bopæl i Danmark i to år, inden du kan søge arbejdsvisa H og L, arbejdstilladelse i forbindelse med K-visum samt immigrantvisum til USA. Du vil stadig kunne rejse på ferie, studere på endnu et J- eller F-visum eller deltage i konferencer i USA. Du vil også kunne søge et andet arbejdsvisum end de nævnte. Læs mere om denne regel her.

Har du flere spørgsmål om praktik i USA, så kan du se nogle af de ofte stillede spørgsmål om praktik i FAQ Praktik.

Derudover er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os på e-mail: info@daf-fulb.dk.