Print

Massachusetts Institute of Technology, Massachussetts

A Jesper Viese Knudsen, DAF 2013-14

Tilblivelsen
Et udenlandsophold havde aldrig været noget jeg gik og drømte om. Jeg havde altid tænkt “hvorfor dog rejse, jeg får en god, komplet uddannelse har på Aalborg Universitet”, men en dag i efteråret 2012 ændrede det sig. Jeg begyndte at høre mere og mere fra folk, som havde været afsted, hvor fantastiske oplevelser de havde haft, hvor meget de havde lært. Jeg fandt ud af, hvor lidt jeg behøvede at gå glip af på Aalborg Universitet. Vigtigst af alt blev det tydeligt, hvor glade folk var for at hjælpe med at få det til at ske – alt dette måtte betyde at det var noget der skulle prøves. Jagten gik ind.

Nærmest på filmmagisk manér, lykkedes det, nervepirrende tæt på utallige deadlines, at få sat et ophold på Massachusetts Institute of Technology sammen. For mig, som elektronikingeniør, har MIT altid været helt legendarisk, det absolut fineste universitet i verden. Jeg tror, jeg gik i en hel måned med armene oppe over hovedet af ren eufori over, at jeg lige pludselig skulle tilbringe to semestre dér!

Inden jeg tog afsted, havde jeg aldrig været i USA før, havde aldrig været ude af Europa før. Nu skulle jeg tilbringe ni måneder i Boston, væk fra alle, kun med mulighed for nye og spændende oplevelser fra dag ét.

Oplevelserne
At tage til et nyt land og have det som ens hjem i ni måneder, var i begyndelsen en på sin vis skræmmende tanke, men i lige præcis Cambridge, viste det sig hurtigt ikke at være noget specielt. Med både MIT og Harvard University er langt de fleste, man møder på ens egen alder, i samme situation. Det er nærmere undtagelsen end reglen, at møde nogle der ikke har forladt familie og venner for at udleve deres studiedrømme i denne by. Byen har en helt, for mig, overvældende sammensætningen af kulturer, med studerende og forskere fra hele verden, som alle bidrager til en unik oplevelse.

Med en hverdag i USA, fik jeg samtidig bekræftet rigtig mange filmklichéer om amerikanere og deres livsstil. Jeg har oplevet, hvad der menes med “i USA er alting bare større”, noget som er meget sandt, men som man skal opleve på egen krop og sind for at forstå betydningen af. Jeg er ikke blevet solgt på “den amerikanske drøm”, men synes, at lige som i Danmark, er der positive og negative sider af alt og det mest afgørende for at være lykkelig er, at man føler sig tilpas og har mennesker omkring én der betyder noget.

De fantastiske oplevelser jeg fik under opholdet, vil jeg aldrig glemme. Jeg har som kæmpe fan af amerikansk fodbold, været inde og se en NFL-kamp. En kamp, som hvis jeg havde set den på tv i Danmark ikke ville tøve med at kalde kedelig, gav mig kuldegysninger og mange utrolige indtryk, som man kun kan få ved at være der. Jeg har set NBA, NHL og hørt jetfly flyve lavt henover byen inden Boston Red Sox vandt World Series i MLB. Jeg har været på spontan bjergbestigning og været på skitur en times kørsel fra lejlighed, været en smuttur i Seattle på østkysten, været rundt i Washington D.C., Philadelphia, Baltimore og New York City, samt set Niagara Falls og været på sejltur i Thousand Islands – at rejse er en god del af at leve.

Studierne
MIT har på alle måder imponeret. Rent arkitektonisk er disse gamle amerikanske universiteter uden lige, stemningen på stedet er nærmest ærefrygtindgydende, man kan mærke storheden blot ved at gå rundt på stedet.

Mit ophold på MIT blev alt og mere end jeg havde kunnet håbe på. Jeg kom ind i en forskningsgruppe med en entusiastisk, energisk, involveret vejleder som tog fantastisk godt imod mig. På trods af at jeg kom dertil uden at have færdiggjort min kandidatuddannelse og forskningsgruppen ellers bestod nærmest udelukkende af PhD-studerende, så inddrog vejlederen mig meget i forskningen. Jeg fik derigennem lov til at opleve meget mere end blot min egen forskning, både som tilskuer og som bidrager. Dermed fik jeg prøvet mig selv af på mange flere områder end ville have været muligt i Danmark, ved blandt andet at have hjulpet en anden kandidatstuderende med at udvikle og finpudse hendes afgangsprojekt.

Min egen forskning blev presset til det yderste af egne ambitioner og vejlederens konstante konstruktive og ekstremt engagerede inputs. Jeg er, uden tvivl takket være mit ophold på MIT, nu en publiceret forsker inden afsluttet  andidatuddannelse og jeg har fået åbnet øjnene for glæderne forskning. Som følge heraf, søger jeg nu en PhD-stilling og jeg føler, jeg har fundet ud af, hvordan jeg bedst kan lide at arbejde og bidrage med mit fulde engagement.