Print

Columbia University, New York

Af Marie Krogsgaard Pedersen, DAF 2014-15

På en gåtur rundt om søerne i København for over 2 år siden besluttede jeg, at der skulle ske noget nyt. Jeg ville ud og opleve verden, og jeg ville opfylde min drøm om at studere på et eliteuniversitet. Denne tilfældige gåtur udviklede sig hurtigt til et maraton af planlægning, papirarbejde og praktik.

Det tager således uanede mængder af tid, energi, tanker og til tider bekymringer at planlægge et uddannelsesophold i USA, og mit bedste råd er derfor at starte i god tid. Vær opmærksom på, at hver enkelt universitetsansøgning tager længere tid end forventet, så i stedet for at skyde med spredehagl og søge mange universiteter, så overvej nøje hvor du gerne vil læse og søg mere målrettet. Mit vigtigste råd er at påbegynde legatansøgninger allerede i januar, uanset om du på det tidspunkt har modtaget et optagelsesbrev. Flere legater har således frist i begyndelsen af året, og et optagelsesbrev kan altid eftersendes. Vær endvidere grundig og tålmodig i forhold til legater, for det betaler sig virkelig.

Mine forventninger til studiet blev indfriet til fulde, og jeg fik et enormt fagligt udbytte af mit ophold. Vigtigst af alt opnåede jeg en fornyet påskønnelse af og interesse for mit fag, hvilket jeg bærer med videre. Ved sammensætningen af mit studie valgte jeg både fag inden for mit kompetenceområde, samt fag jeg ikke tidligere har beskæftiget mig med. Dette udgjorde en god kombination, idet jeg herved fik studeret juraen både i dybden og i bredden. Eksempelvis er jeg blevet langt mere specialiseret inden for international ret, EU-ret og menneskerettigheder, ligesom jeg har fået solid juridisk viden om international handelsret og amerikansk ret samt praktiske redskaber inden for konfliktmægling og forhandling.

Dertil kommer, at jeg har skabt et uvurderligt internationalt netværk, der uden tvivl vil komme mig til stor gavn i fremtiden. For det første er jeg blevet undervist og inspireret af nogle af verdens fremmeste professorer, og flere af disse har jeg fået et rigtig godt personligt forhold til. For det andet har jeg mødt og opbygget venskaber med fremtrædende jurister fra hele verden, hvilket ikke blot skaber uanede, professionelle muligheder fremadrettet, men ligeledes udgør en stor, personlig værdi for mig.

Endvidere har det været ganske givende at blive undervist på en helt anden facon, end jeg har været vant til hjemme i Danmark. Den amerikanske undervisningsform stiller således høje krav til forberedelse og aktiv deltagelse i undervisningen. Det var nervepirrende, men også utrolig lærerigt at blive tilfældigt og skånselsløst udpeget af professoren til at besvare spørgsmål både inden og uden for pensum foran alle ens medstuderende.

Kombinationen af det brede og spændende fagudbud, de fremragende undervisere og professorer samt den talentfulde og mangfoldige kreds af studerende har betydet, at jeg på Columbia Law School har fået en uddannelse i absolut verdensklasse.

Mit bedste råd i forhold til studiet er at gå til det med oprejst pande og glubende appetit. Involvér dig. Lær professorerne at kende. Tænk ikke på at dit engelske er gebrokkent (det er sikkert langt bedre end dine kinesiske medstuderende:)), og glem Janteloven – den kender de alligevel ikke i USA. Men husk også, at der er en verden udenfor universitetsmurene. For mig var det i hvert fald en lige så stor oplevelse at lære byen, landet, kulturen og amerikanerne at kende.

På det personlige plan har jeg også udviklet mig helt enormt under mit ophold i New York. Det er svært at udpensle denne udvikling, men helt overordnet har jeg lært mig selv bedre at kende, og jeg er blevet langt mere afklaret om vigtige spørgsmål i mit liv. Min bagage er fyldt med fantastiske minder, jeg har fået venner for livet, og jeg vil altid se tilbage på dette år som en skelsættende periode af mit liv.

Hvis jeg igen skulle give nogle råd, vil jeg først og fremmest anbefale at være til stede under intro-ugen på studiet. Det kan virke overvældende at møde så mange mennesker fra hele verden, men vær åben og tal med så mange som muligt. Tag med til alle de sociale arrangementer og gå på kompromis med nattesøvnen, for det er særligt i de første par uger, at folk finder sammen og danner venskaber. Tag også ud og oplev en masse undervejs, for du får formentlig aldrig bedre mulighed herfor. Jeg var på flere weekendture rundt omkring i USA og i min vinterferie rejste jeg rundt i hele Mellemamerika. Derudover var jeg på den fedeste spring-break tur til New Orleans, Austin og Dallas, og efter graduation var jeg på rundrejse i Canada. Husk også at invitere dine forældre til graduation, for det vil være en kæmpe oplevelse for dem. I USA forstår de virkelig at fejre sig selv og hinanden med manér, og graduation er vitterligt et prestigeprojekt for universitetet.