Print

University of San Francisco, Californien

Af Rikke Lindekilde, Fulbright 2013-14

Et på alle måder fantastisk og udfordrende ophold ved USF 

Mine tanker, forventninger og ønsker inden mit Fulbright ophold
Først: Opholdet ved USF i San Francisco har fuldt ud indfriet de mange forventninger og ønsker jeg havde forud for forløbet – og mere til!

Mit forskningsfelt indenfor globale virtuelle teams bragte mig som phd studerende til USF med adgang til forskningsgrupper på WTO Stanford.

Inden forløbet gjorde jeg mig flere forestillinger om hvordan det ville blive at være en del af dagligdagen på USF og indgå i de faglige og professionelle sammenhænge på USF og WTO Stanford. Under opholdet har jeg fået en oplevelse af hvor imødekommende og nysgerrige folk har været på at invitere én ind i deres professionelle netværk og arrangementer, og jeg har flere gange tænkt på om vi nu i Danmark gør det samme??

Jeg har også flere gange med taknemmelighed bidt mærke i hvor meget det betyder at der er folk som på et personligt plan åbner døre og tager sig tiden til at være nysgerrige og giver sig tid til at interessere sig for de udlændinge der kommer til universitetet og landet. Igen er jeg meget i tvivl om, om hvordan vi egentlig hver især tager i mod de udlændinge der er på f.eks. Århus Universitet??

Inspiration og helte
Den imødekommende og den tid folk har prioriteret til at lære mig og min familie at kende, er noget af det jeg tager med mig hjem både som en inspiration og som et meget kært minde.

En anden stor inspiration fra mit udlandsophold, som jeg vil nævne her, er grundlæggeren af Fulbright legatet, James William Fulbright. Jeg ”mødte” ham ved Fulbright intro mødet i San Francisco. Dvs. ved intro mødet så vi alle en film der handlede om James William Fulbright, som selv døde i 1995. Filmen handlede om hans livsforløb, værdier, politiske hjertesager og selvfølgelig hans tanker og mål med Fulbright programmet. Fulbright var ikke bare politiker, han var forsker, entreprenør, senator, den hidtil yngste University President i USA, fredsforkæmper og indædt modstander af Vietnamkrigen – blandt andet!

Som person havde han et drive og nogle personlige værdier som han lykkedes med at sætte forrest i sin professionelle karriere. Selve ideen bag Fulbright programmet stammer fra hans egne erfaringer fra sit udlandsophold ved Oxford University. Her oplevede han hvordan mødet med andre kulturer gav mennesker større forståelse, indsigt og mulighed for at forebygge konflikter ved hjælp af dialog. Ideen bag Fulbright udvekslings programmet er således at skabe fred, igennem en udveksling af ambitiøse og dygtige forskere og studerende (fremtidens ledere). De enkelte personlige oplevelser skulle tilsammen medvirke til en større global forståelse for kulturelle forskelligheder og løse op for dialog på verdensplan. Hvis man spørger mig – et genialt tiltag.

Personligt har jeg haft muligheden for at stifte bekendtskab med ”Fulbrightere” fra hele verden. Jeg har fået indblik i hvordan studie og livs mulighederne i det hele taget ser enormt forskellige ud over hele verden. Og igen fået bekræftet hvor heldige vi er med vores studie, forsknings- og arbejdsbetingelser i Danmark.

Samarbejdspartnere fra mit ophold
Fagligt tager jeg hjem med nye samarbejdspartnere og netværk indenfor mit forskningsfelt. Undervejs i mit ophold startede jeg således en artikel-skrivning op med professor Linda Henderson og Professor Richard Stackman fra USF. Ligeledes startede jeg med at skrive på en artikel sammen med Ioana Cristina Cristea igennem min deltagelse i forskningsgruppen i virtuelle teams på WTO Stanford. Jeg er Fulbright organisationen taknemmelig for at give mig denne oplevelse og disse muligheder for at knytte professionelle og personlige kontakter i forbindelse med mit phd projekt.

Og hvad så nu?
Hjemme igen.. På mange måder forandret og så alligevel tilbage i den samme hverdag i DK! Fulbright opholdet har været en tidslomme af oplevelser.. Det har været vigtigt for mig efter jeg kom hjem at se på og leve livet på nye måder.. både fagligt og personligt. Konkret udspiller det sig f.eks. ved (at stille møblerne anderledesJ), overveje hvilke vaner fra hverdagen jeg gerne vil ændre på, hvor vi gerne vil bo i fremtiden og hvordan vi kan lade os inspirere af de mange aktiviteter og den åbenhed vi oplevede i USA!